torstai 3. marraskuuta 2016

Portugal, makuja Englannista.Olemme olleet muutamana viikonloppuna ”lomalla telakalta” Aiskin tädin luona lähellä Portimaon satamaa. Yksi syistä, jonka vuoksi tulimme juuri tälle telkalle on ns. paikallistuki. Toki iso asia on, että voimme asua veneessä ja näin ollen säästämme hotellikulut. Lisäksi saamme itse tehdä huoltoja telakalla oman mielemme mukaan.

Jatta täti on kuitekin ollut korvaamaton tuki ajeluttaessaan meitä pitkin poikin erilaisia kauppoja ja etsiessaan meille milloin mitäkin osaa, jota satumme tarvitsemaan. Telakalla on toki muutamia vene tarvikeliikkeitä, mutta hinnat ovat osin jopa kalliimpia kuin suomessa. Moni asia löytyy edullisemmin ns. tavallisesta liikkeestä kuin venetarvikeliikkeesta. Onhan tämä asia tuttu meille jo suomessakin. 

Jatta on miehensä Chrisin kanssa asunut kauan Englannissa ennen muuttoaan Portugaliin. Olemme siis saaneet tutustua moneen perin Englantilaiseen tapaan. Ensimmäinen niistä on varmasti kaikkien tietämä kuumavesipullon käyttö vuoteessa. Chris ystävällisesti täytti meille heti ensimmäisenä iltana kumiset kuumavesipullot, joissa oli teddykarvaiset suojukset päällä. Nämä sitten ihmeissäni kiikutin sänkyyn peittojen alle pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Voi mikä ihana tapa kohdella meitä. Sen verran niista innostuttiin, että veneeseen on nyt hankittu muutama pullo. Tulipa vaan mieleen, että soveltuukohan ne myös viilentämiseen sillä olemmehan menossa lämpimiin maihin ja toistaiseksi Omahasta puuttuu ilmastointi. Kylmävesipullo vatsan päällä voisi toimia!

Jatan ja Chrisin kotona tarjotaan sunnuntaisin Englantilainen aamupala. Siihen kuuluu mustaamakkaraa, Englantilaista maustemakkaraa, paistettu kananmuna, papuja tomaatissa, sienia, rostiperuna ja tietysti pekonisiivu sekä paahtoleipää. Ei myöskään pidä unohtaa tuoreista appelsiineista juuri puristettua mehua! Englantilaiseen ruokaan kuuluu myös piparjuurimaustettu majoneesi, jota olemme saaneet veneeseen purkillisen. Jatan puutarhasta löytyy myös Piri Piri Chiliä, joten tuoreen Chilin saanti on turvattu Omahassa hetkeksi! Lisaksi olemme saaneet kuivattua chiliä ja öljyyn säilöttyä chiliä. Onhan sitä maistettu jo Piri Piri Chiken ruuassakin, joka on Gaian kylän erikoisuus. Se tarkoittaa sitä, että ravintolan ainoa ruoka on Chiken Piri Piri. Ravintola ei siis tarvitse menuta sieltä ei voi tilata mitään muuta. Piri Piri sopii erinoimaisesti (Kapun kommentti: RUOKAAN) isoihin katkarapuihin. Erikoisuutena Jatta valmisti meille sinisimpukoita, joissa oli valkoviiniä ja Piri Piriä, todella maukasta!
Englantilainen aamupala.
Näihin lomaviikonloppuihin sisältyy myös pyykkien pesu Jatan pesukoneessa. Lisäksi olemme alkaneet täyttää veneen ruokavarastoja Atlantin ylitykseen ja miksei myöhempää käyttöä varten. Hintataso on Portugalissa alhaisempi kuin kuulemma Kanarialla. Oma hommansa oli löytää pilssiin sopivat korit säilykkeitä varten. Aikaisemmin on jo laitettu pilsseihin muovinen ritilämatto, joka mahdollistaa veden valumisen esteettä pilssipumpun poteroon. Näin ollen korit ja niissä olevat tavarat ovat irti pohjasta eivätkä pääse pilaantumaan niin helposti. No löytyihän korit viimein, ovat nyt sitten hieman heppoisia, mutta mitoitus on ihan melkein täydellinen. Kahdessa kerroksessa 6kpl koreja, värikoodeilla: pinkki – liha tai valmiit ruuat, sininen – meren herkut ja kala, lime – vihannekset eli tomaattipalat yms. pavut jne. Täytyy vielä kirjoittaa kartta kuinka paljon ja mitä minkäkin alta löytyy. Olen jo suomesta hankkinut (Etolasta valkoisia, punaisella kierrekorkilla varustettuja) pyöreitä tynnyreitä. Niitä on 6kpl 15L ja 4kpl 10L. Isompaan tynnyriin meni juuri sopivasti 5kg kierrepastaa. Lisäksi sitä tulee toinen tynnyri. Kahteen tynnyriin tulee riisiä ja kahteen jauhoja. Pienet tynnyrit ovat vielä vähän auki. Yhdessä on jo maitojauhetta ja ehkäpä mukaan tulee vielä couscous tms. Isot tynnyrit mahtuivat hyvin salongin alle yhteen isoon pilssiin. Toisen puolen pilssiin salonkiin tulee cocos maidot ja mehut muovipulloissa. No löytyyhän sieltä varmaan vähän juomavarastojakin. Siis niitä viinejä vai mitä ne nyt oli.... Tosiaan, luulin, että Suomessa on isot viinitönikät, mutta ei pidä paikkaansa. Täältä ostetaan 5L ja jopa 10L töniköitä. Kolmen litrankin löytyy, mutta nehän ovat kalliita ja pieniä. Onneksi sentään mahtuvat salonkiin tehtyyn viinitönikkähyllyyn, vain leveyttä on vähän enemmän.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti